Ingrid en Harry naar de Azoren

Een beetje educatie over de Azoren

Azoren
Autonome provincie van Portugal
Flag of the Azores.svg

(Details)
Azr.png
AzoresLocation.png
Geografie
Hoofdstad Ponta Delgada
Oppervlakte 2247 km²
Bevolking
Inwoners 250 000
Bevolkingsdichtheid 111
Religie Katholiek
Talen Portugees
De centrale en oostelijke Azoren
kaart van de Azoren
De Azoren (Portugees: Açores) vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van 1370 km van het Iberisch Schiereiland en op circa 2341 km van het Amerikaanse vasteland (1934 km naar het eiland Newfoundland, behorend tot het Amerikaanse continent). Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde eilandjes (samen de Formigas Bank genoemd) die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken en aldus deel uitmaken van de Europese gemeenschap. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland São Miguel.

Geschiedenis

In 1427 werden de Azoren ontdekt. Mogelijk was dit door Gonçalo Velho, een scheepskapitein varend in opdracht van de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder, maar dit is niet zeker. Vanwege de Noord-Franse en Vlaamse kolonisten die in de vijftiende eeuw voor de bevolking van de eilanden werden aangetrokken, werden ze tot in de zeventiende eeuw ook wel Vlaamse eilanden genoemd, alhoewel de eilanden altijd Portugees gebleven zijn. Zo werd op 1 januari 1451 de nederzetting Vila da Praia op Terceira gesticht door een zekere Jacob van Brugge. Ook nu nog zijn er op de Azoren vooraanstaande families (bijvoorbeeld de familie "de Bruges") die hun geschiedenis op dergelijke kolonisten laten teruggaan. Ook de windmolens, vooral op Faial, werden door Vlamingen geïntroduceerd.

Toen de koning van Spanje in 1580 ook koning van Portugal wist te worden, bleven de Azorianen zich lang hiertegen verzetten. Dit verzet duurde tot Filips II van Spanje in 1583, als kersvers koning van Portugal, zijn gecombineerde vloot stuurde om zijn gezag over heel Portugal te doen gelden en om Franse handelaars te verjagen.

Algemeen

De negen eilanden van de Azoren zijn alle van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. De westelijkste eilanden, Flores en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, vandaan.

De bewoners van de tamelijk onvruchtbare Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij, maar er worden ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. Veel bemanningsleden van walvisvaarders kwamen hier vandaan. Tegenwoordig is het kijken naar de walvissen een toeristische attractie. Horta op Faial is een populaire aanlegplaats voor zeiljachten die de Atlantische Oceaan oversteken.

Klimaat

De Azoren hebben het gehele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De temperatuur varieert tussen 14,0 en 24,8 °C, waarbij augustus de warmste maand is. Het zeewater varieert in temperatuur tussen 16,0 en 22,0 °C door het jaar, onder invloed van de Golfstroom.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!